De apotheek van vandaag verbouwen tot zorgpunt.
Een apotheek verbouwen biedt de kans om de apotheek van vandaag te bouwen.
Van apotheek op voorschrift naar toegankelijk gezondheidscentrum
Justine Coolman en Martijn Logghe nemen in Eernegem een bestaande apotheek over en kopen het aangrenzende pand om een zorgpunt toe te voegen. Ze zetten daarmee zelfzeker de stap naar de apotheek van vandaag met meer aandacht voor zorg en medische hulpmiddelen. Het jonge en ambitieuze koppel pikt in op de trend, die onder meer tijdens de coronapandemie ingezet is, om veel meer te zijn dan een ‘apotheker op voorschrift’.
Echter, er blijft een belangrijke rol weggelegd voor de huisapotheker die de klanten (liefst met de voornaam) aan de toonbank aanspreekt en helpt bij hun voorschriften. Maar er is veel meer. De ruimte voor de toonbank met producten zonder voorschrift wordt groter en groter en daarin heeft de apotheker een adviserende rol.
Verder evolueren de noden en wensen van de klanten snel. Een confidentieel gesprek voeren aan de toonbank is niet evident. Ruimte voor het afnemen van een test is niet altijd voorhanden en de tijd en plaats voor een gesprek over en de verkoop van gezondheids- en schoonheidsproducten is niet beschikbaar. We spreken dan nog niet over workshops en demo’s die eventueel buiten de openingsuren zouden moeten kunnen plaatsvinden. Deze nieuwe activiteiten passen niet in de klassieke inrichting van een apotheek, hoewel ze zich hoe langer hoe vaker opdringen.
De apotheek uitbreiden met een zorgpunt
Justine en Martijn weten wat ze willen en leggen de lat van de verbouwing meteen zeer hoog. Om de apotheek die ze overnemen uit te breiden met een zorgpunt kopen ze het pand ernaast, een voormalig bankkantoor. Dat is een buitenkans, want een naastliggend gebouw staat niet altijd te koop. Het is tevens een uitdaging om de bestaande en de nieuwe situatie te verzoenen. Het nieuw deel moet inspelen op de multifunctionele apotheek van vandaag, terwijl het bestaande deel open moet blijven gedurende de werken.
“Het is veel aangenamer werken in de meer confidentiële ruimte. Ik voel veel nieuwe energie.” Justine Coolman
Technisch zijn er ook enkele belangrijke wensen en aspecten. De trap en de robot bevinden zich centraal in het midden van de twee samen te voegen gebouwen. Het totaalplaatje moet een harmonieus geheel uitstralen en de gevel is daar de exponent van. Daar komt meteen ook een bouwvergunning aan te pas. Gezien het een totaalrenovatie betreft, laat de extra vraag niet lang op zich wachten: pak het appartement op de verdieping ook aan. En als het kan, blijf mooi binnen de voorziene termijn en binnen het afgesproken budget.
Alleen een totaalaanpak maakt het waar
Voor een dergelijk project is er nood aan een partner die het hele traject kan afleggen. Van analyse, ontwerp, productie, plaatsing, oplevering en evaluatie. Over administratie, bouwaanvraag en budget. Tot een correcte planning en de juiste mensen. Deze optelsom aan wensen mondt uit in de zoektocht naar een bedrijf met veel ervaring op de teller. Studio Clement beschikt over de kennis en bekwaamheid om dit parcours af te leggen. Er wordt meteen werk van gemaakt. De bestaande apotheek blijft voornamelijk het gezondheidsgerichte gedeelte.
De uitbreiding biedt ruimte voor raadgeving met drie aparte zones voor een confidentieel gesprek. Incontinentiemateriaal bijvoorbeeld, kan nu in alle discretie besproken worden. Er komt een thuiszorg om u tegen te zeggen, met een geïntegreerde Ortho-shop. Sportvoeding, cosmetica- en verzorgingsproducten krijgen hierin een centrale plaats. Een pashokje doet zijn intrede, waar klanten in alle sereniteit orthopedische schoenen of een brace kunnen passen.
“Voor de eerste verbouwing van ons leven wilden we geen enkel risico lopen. We kozen voor één aanspreekpunt met een pak ervaring qua totaalaanpak.” Martijn Logghe
De twee nieuw ontstane ruimtes kunnen afzonderlijk afgesloten worden. Zo kan de polyvalente ruimte toegankelijk zijn wanneer de apotheek gesloten is, zoals voor een workshop ‘s avonds. Deze heeft een aparte kassa voor bijvoorbeeld de verkoop van cosmetica naar aanleiding van een workshop. Tactisch is het allemaal goed uitgekiend. Meer gevoelig liggende producten moeten niet in ‘het klassieke deel’ afgerekend te worden. En qua circulatie is er een verplichte ingang langs het nieuwe deel en een verplichte uitgang in het bestaande gebouw. Dat betekent dat de klanten sowieso langs alle nieuwigheden moeten passeren, voor ze aan de klassieke toonbank komen.
Qua materialen wordt voor de vernieuwing voor natuureik en zwarte marmer gekozen. Zorgvuldig uitgekiende verlichting geeft de interieurs een warme sfeer. Het meubilair straalt degelijkheid uit en is duurzaam. Typisch voor Studio Clement.
Martijn werkte al vijf jaar in de apotheek voor de overname en Justine liep er stage. Voor de klanten dus niet echt nieuwe gezichten. Tot slot laten we Justine nog even aan het woord. “De klanten lieten ons blijken dat ze het leuk vonden om de werken te volgen. Dat kon, gezien de apotheek tijdens de verbouwingen open bleef. Ze waren nieuwsgierig naar het eindresultaat en we kregen intussen veel complimenten. We zijn tevreden en zitten volledig op koers, het project heeft ons geen windeieren gelegd.”
Denkt u zelf aan een compleet nieuwe inrichting of een renovatie? Contacteer ons.