Home Nieuws Case Wat een make-over: van casco tot plastische chirurgiepraktijk

Wat een make-over: van casco tot plastische chirurgiepraktijk

Ontdek onze 2 ultieme tips

Wat een verrassende opdracht: de ruimte voor een groepspraktijk plastische chirurgie inrichten. We hadden al veel knowhow in de medische sector, maar dat had niemand ons ooit gevraagd. Hoe hebben we dat waargemaakt? Door de lijnen met de klant heel kort te houden, door te vertrouwen op onze ervaring met scherpe deadlines en door slimme oplossingen aan te bieden voor technische uitdagingen. Lees hier hoe we dat in de praktijk aanpakten. En ontdek meteen ook onze tips waarmee ook uw opdracht voor een nieuwe inrichting of renovatie een succes wordt.

Eerste contact voor de zomervakantie, oplevering voor de kerst.

“Ontwikkel deze ruimte voor onze toekomstige praktijk.” Zo luidde in een notendop de briefing van het Plastic Surgery Institute. De opdracht rolde vlak voor de zomervakantie binnen. Eén zaak was meteen duidelijk: de timing zou vrij krap zijn, want voor het einde van het jaar moest het Plastic Surgery Institute de deuren openen.

Geen tijd te verliezen dus, ons inhouse studiebureau ging aan de slag met de eerste belangrijke stappen:

  • de ruimte gaan bekijken;
  • offerte opmaken;
  • intakegesprek met de klant.

De ruimte was 150 m2, casco. Dat liet ons nog veel opties op het vlak van maatwerk. Samen met onze opdrachtgever bekeken we wat daarin absoluut moest geïntegreerd worden en welke extra’s er nog mogelijk waren. Onze collega’s sleutelden vervolgens aan de uitwerking van een eerste ontwerp. Dat doen we altijd via 3D renders in plaats van foto’s, omdat u dan een veel beter zicht en inzicht krijgt in de ruimte, met veel meer mogelijkheden om visuals aan te passen. De 3D tekeningen waren klaar midden augustus. Na akkoord van de klant hierop finaliseerden we het plan en was het tijd voor de uitvoeringsfase. De werken startten begin oktober. Nog 12 weken voor de deadline …

Nog één knelpunt

Naast de scherpe deadline doken plots nog beperkingen op. Het pand dat de klant had aangekocht, was een pand in mede-eigendom (op het gelijkvloers van een appartementsgebouw). Het bood weinig mogelijkheden voor technische installaties.

Normaal pakken we dit probleem nog voor de uitrol van het hele project aan. Maar door omstandigheden waren we er pas later bij betrokken. Toch slaagden we erin om een technische inhaalbeweging te maken in dat latere stadium, nadat de afwerking al ver gevorderd was. Hoe? In plaats van passief af te wachten, gingen we mee naar de algemene vergadering met de eigenaars van het appartementsgebouw om de nodige zaken in orde te krijgen. Een directe, open aanpak die alle partijen bijzonder apprecieerden. Zo konden we uiteindelijk ook technisch alles perfect uitvoeren.

Typeert dit onze gebruikelijke werkwijze?

Ja en nee. Aan dit project herkent u meteen de Studio Clement-touch: snel schakelen, oplossingsgericht meedenken, vakkundig ontwerpen en de inrichting uitrollen op maat. We hebben de kennis en de mensen in huis. Maar wist u dat we veel meer aankunnen? We staan vaak mee aan de wieg van het prille idee, in een adviserende en zelfs preventieve rol. Zo kunnen we samen met u ingrijpen waar nodig, lang voor de problemen zich stellen of acuut worden.

Zelfs bij de locatiebepaling hebben we een meerwaarde

Onze inbreng begint soms al bij de locatiebepaling zelf. Dan gaat ons team ter plaatse kijken naar het pand dat u voor ogen hebt. En we stellen daar kritische vragen bij.

  • Is dit de best mogelijke locatie voor uw behoeften?
  • Bevindt ze zich op een interessante plaats voor uw publiek?
  • Zijn er concurrenten in de buurt?
  • Is het een geschikt pand (stedenbouwkundig en technisch)? Zoals daarnet aangestipt waren de technische mogelijkheden bij het Plastic Surgery Institute beperkt, maar met onze pro-actieve aanpak hebben we dit toch opgelost.
  • Is het vooropgesteld budget realistisch en haalbaar voor uw wensen en verwachtingen?

We weten uit ervaring: als wij kritisch mogen omgaan met uw briefing, bent u gerust dat de basis goed zit. Of anders gezegd: laat ons vooraf gerichte vragen stellen, dan maken wij van uw project een voltreffer.

Wat maakte dit project zo uniek?

Caroline Denys van het Plastic Surgery Institute verduidelijkt: “We zochten geen passe-partout oplossing, maar maatwerk, met een partner die meedenkt en antwoorden biedt op de specifieke vereisten van onze praktijk. Ik denk in eerste instantie aan de materiaalkeuze. We werken nu eenmaal voortdurend met chemische producten en ontsmettingsmiddelen, zoals Iso-Betadine. Alle materialen moeten daartegen bestand zijn. Verder wilden we een vaste plaats om de handen te ontsmetten, met klapdeuren zodat we de deuren niet moeten aanraken. Dat is hygiënischer dan deuren met een klink. En zo waren er telkens kleine en grote uitdagingen waar Studio Clement raad mee wist.” Collega Lore Budiharto vult aan: “De 3D-tekeningen met het grondplan gaven ons snel een duidelijk beeld van wat we mochten verwachten. En door in de showroom de materialen te kiezen en stalen te bekijken werd alles nog tastbaarder.”

Twee ultieme tips waar u voordeel uit haalt

1 Betrek Studio Clement zo vroeg mogelijk.

Dit project situeert zich in de medische sector. De parallellen tussen die sector en onze interieuraanpak zijn frappant: net zoals iemand beter niet wacht om naar een specialist te stappen tot het medisch probleem te groot is, wacht u beter niet om naar ons te stappen tot uw project al te ver gevorderd is. Hoe vroeger u op onze expertise een beroep doet, hoe makkelijker het proces verloopt, en hoe beter het eindresultaat voor u.

2 Laat ons meedenken over het geheel.

Natuurlijk kunnen wij ons beperken tot enkel mooi meubilair maken. Als u wil doet u zelf bijvoorbeeld de elektriciteitswerken. Maar onze blik is breed en u haalt vaak meer uit uw project als u kiest voor onze one-stop-shop werkwijze. Het is geen toeval dat we gekend zijn voor onze totaalconcepten. Met een inhouse studiebureau en een eigen productie-atelier maken we het elke dag waar. We hebben niet voor niets bijna een eeuw ervaring. Daardoor zien we nu eenmaal sneller de problemen én de mogelijkheden dan u.

Nieuwsgierig hoe het Plastic Surgery Institute er uiteindelijk uitziet na de opening? Neem een kijkje op hun website.

Denkt u zelf aan een compleet nieuwe inrichting of een renovatie? Contacteer ons.